•  Over ons   •   Wijn links   •   Contact
Tell a friendPrint

Hongaars wijnhuis Disznókő

Over Disznókő

Het wijnhuis Disznókő is gevestigd in de Hongaarse wijnregio Tokaj. Het wijnhuis heeft een lange historie, die teruggaat naar het begin van de 18e eeuw, toen de wijngaard eigendom was van de familie Rákóczi. Sinds 1992 is Disznókő eigendom van de Franse verzekeringsgigant AXA-Millésimes Group, dat ook eigenaar is van de huizen Châteaux Pichon-Longueville Baron in Bordeaux en Suduiraut in Sauternes.

Disznókő betekent letterlijk ‘de steen van de wilde beer’ en verwijst naar de typisch gevormde steen, die boven op de gelijknamige berg is te vinden en ook de naam van de wijngaard is. De gebouwen van dit moderne wijnhuis behoren tot een van de mooiste van Hongarije. Het oudste gedeelte stamt uit de 18e eeuw en is inmiddels omgebouwd tot restaurant.

Het wijnhuis bezit 150 hectare wijngaard, waarvan ruim 100 hectare is gecultiveerd. De belangrijkste Tokaj druivenrassen zijn ook hier te vinden: furmint, hárslevelű, zéta en sárga muskotály. Met deze druiven produceert Disznókő een volledige lijn van wijnen: van droge Furmint tot grote Aszú wijn.

Van 1992 tot 2000 was János Árvay hier de wijnmaker, totdat hij zijn eigen wijnhuis verder besloot uit te bouwen. Sinds 2000 is László Mészáros de directeur van het wijnhuis. Hij werkt er al sinds 1995. Sinds 1998 is er ook een Franse directeur; Dominique Arangoits.

Hongaars wijnmaker László MészárosHongaars wijnmaker Dominique Arangoits

Gegevens over dit wijnhuis

Grootte150 hectare
RegioTokaj-Hegyalja
Aantal wijnen1

Alle wijnen van dit huis

- Disznókö Tokaji Aszú 5 Puttonyos