•  Over ons   •   Wijn links   •   Contact

Hongaarse bubbels (31-12-2016)


In Hongarije zijn bubbels waanzinnig populair. Op elke feestje vloeien de sprankelende wijnen in overvloed. Meest gedronken zijn de wijnen van het huis Törley, die onder diverse merknamen en in diverse prijsklassen alom verkrijgbaar zijn in alle Hongaarse wijnwinkels en supermarkten. Maar ook in Nederland maken de wijnen van Törley hun opmars. Dit is voornamelijk te  danken aan de inspanningen die importeur 4-Trading verricht om de wijnen bekendheid te geven. Nu het einde van het jaar in zicht is en Kerst en Oud & Nieuw voor de deur staan is het tijd om stil te staan bij deze bijzondere bubbels.In de komende weken proeven we de wijnen van Törley en maken we hier melding van onze bevindingen.  Wat hapjes erbij en een Hongaarse bubbel is al een feest op zich!

József Törley was een Hongaarse wijnmaker die de kennis die hij had opgedaan in Reims gebruikte om ook in Hongarije wijnen te produceren die kwalitatief niet onder zouden doen voor de wijnen uit de Champagne. Törley vond even ten westen van Boedapest, in de buurt van de heuvels van Etyek, de bodem en het klimaat die veel leken op de omstandigheden zoals die in de Champagne te vinden waren en in Budafok liet hij kelders aanleggen in de kalkstenen heuvels. In 1882 was het zover, de voorbereidingen waren verricht en Franse specialisten installeerden de wijnmakerij en Louis Francois werd de eerste wijnmaker bij het nieuwe bedrijf.

Törley was behalve een succesvol zakenman ook een goede wijnmaker. Steeds weer opnieuw investeerde hij in de ontwikkeling van zijn wijngaarden en de productie-technologie die gebruikt werden bij het maken van de Champagnes.

Tegen de eeuwwisseling was zijn fabriek de meest moderne producent van bubbels in Hongarije. Al in 1896 mocht hij tijdens de Wereldtentoonstelling in Boedapest zich al hofleverancier voor het Keizerlijke- en Koninklijke Hof noemen. Törley werd al gauw de eponiem voor Hongaarse champagnoises. In de uitgaansgelegenheden van Boedapest werden bijna uitsluitend de wijnen van Törley geserveerd.

Bij het 25-jarige bestaan was Törley een gerespecteerd merk over de gehele wereld. Met eigen pakhuizen in Hamburg, Berlijn en Kopenhagen en de populariteit van de wijnen in Parijs was de naam van het huis gevestigd. In 1910 produceerde Törley 2 miljoen flessen en tot aan de Tweede Wereldoorlog groeide het huis gestaag. In 1944 kwam er een eind aan de successen van de Hongaarse champagne. Een bom vernietigde de het hoofdgebouw van de fabriek en na de nationalisatie in 1950 had het bedrijf nog maar 4 personeelsleden.

Maar ook onder het communistische regime wist het huis Törley een wederopstanding door te maken, al in 1954 werd het merk Hungaria geïntroduceerd en dit jaar kwam de 55-ste editie van het paradepaardje van de fabriek op de markt! Nu heeft Törley met een jaarlijkse productie van 12 tot 14 miljoen flessen het grootste aandeel (50%) van de Hongaarse markt in handen en worden de wijnen ook in het buitenland steeds meer gewaardeerd.

Hungaria is het merk van Törley welk staat voor kwaliteit, deze wijnen worden op de fles gegist en gerijpt. Het is het enige merk in Hongarije welke via de "Méthode Transvassée" wordt gemaakt. De wijn wordt eerst 9 tot 12 maanden gerijpt in "magnum"flessen van 1,5 liter, daarna onder druk gelagerd in een koeltank. Hierna wordt de wijn gefilterd, het suikergehalte geoptimaliseerd en daarna gebotteld voor de verkoop.

Andere merken van het huis zijn Törley, BB, Walton en nieuw zijn de premium wijnen van top klasse François (vernoemd naar Louis François, de eerste wijnmaker van het huis Törley).

Terug naar de nieuws pagina..

Inschrijven voor nieuwsbrief!

Wijnhuis van de maand

Thummerer

De familie Thummerer produceert wijn sinds 1984 in het dorp Noszvaj, 10 kilometer ten oosten van Eger. De familie bezit in en rondom de wijnregio Eger ruim 80 hec...
Lees meer..

Druif van de maand

Furmint

De furmint druif is een echte hungaricum: een uniek, inheems Hongaarse druivenras. De druif maakt prachtige, droge witte wijnen en is de belangrijkste c...
Lees meer..