•  Over ons   •   Wijn links   •   Contact
Tell a friendPrint

Eger

Toon alle wijnen uit deze regioToon alle wijnhuizen uit deze regio

Over de regio Eger

De wijnregio Eger ligt in het noorden van Hongarije ten zuiden van het Bükk gebergte rondom de gelijknamige stad Eger op zo`n 140km van Budapest.

Het klimaat in deze regio is gelijk aan dat van Mátra, waar de lente laat komt en het groeiseizoen nogal kort is. De regio is met gemiddeld 10 graden één van de koudste in het land. De winters zijn streng en some extreem koud. Het warme zomerklimaat garandeert een langzame en gelijkmatig rijping van de druiven, waardoor elegante, fruitige wijnen ontstaan die niet te zwaar zijn en goed oud kunnen worden.

Eger kent een grote variatie in bodemsoorten; van vulkanische onderbodem met een metersdikke laag loess tot bruine bosgrond vermengd met klei. Dit in combinatie met het klimaat zorgt voor diverse prachtige microklimaten zoals die in de wijngaarden Nagy-Eged bij Eger en Áfrika en Tekenöhát bij het dorpje Noszvaj.

Zowel de rode als de witte druivenrassen zijn goed vertegenwoordigd in Eger. De regio kenmerkt zich door de enorme ontwikkelingen die er gaande zijn, alsmede de nieuwe aanplantingen door vooruitstrevende producenten. Momenteel groeien er in de wijnregio Eger 19 druivenrassen. Kékfrankos is één van de belangrijkste, gevolgd door kadarka, portugieser en zweigelt. De witte rassen zijn leányka, olaszrizling en muscat ottonel.

De regio Eger heeft wereldfaam gekregen door de Egri Bikavér, oftewel Stierenbloed. Deze blend van maximaal 11 en minimaal 3 druivenrassen is over de hele wereld bekend en sinds 1990 bezig aan een enorme opmars.

De bekendste producten in deze regio zijn Tibor Gál (GIA KFT), Grof Buttler, St. Andrea en Thummerer.

Gegevens over de regio

Grootte5439 hectare
Wijnhuizen7   Toon alle wijnhuizen
Wijnen36   Toon alle wijnen

Tophuis uit de regio

St. Andrea

Het wijnhuis St. Andrea startte officieel in 2002, nadat de wijnen reeds in 1999 de 1e prijs in de jaarlijkse wijncompetitie van Eger hadden gewonnen. György...
Lees meer..