•  Over ons   •   Wijn links   •   Contact

Bezoek aan St. Andrea in Egerszalok (16-02-2012)

Verslag van ons bezoek aan Dr. György Lőrincz, eigenaar van St. Andrea.

Deze zomer maakte we een dagtrip vanuit Budapest naar de wijnregio Eger voor een bezoek aan Dr. György Lőrincz, de eigenaar van het Hongaarse wijnhuis St. Andrea. Volgens "men" is hij één van de meest excentrieke wijnmakers uit Eger, wellicht zelfs Hongarije.

Wijnhuis St. Andrea Eger

Bij aankomst valt het meteen op dat het wijnhuis niet alleen erg nieuw is, maar dat alles ook tot in de puntjes is georganiseerd. Het wijnhuis ligt net buiten de plaats Egerszalok op ongeveer 10 kilometer van de beroemde vestigingstad Eger.

Dr. Lőrincz ontvangt ons hartelijk in zijn prachtige ontvangsthal cq. proeflokaal. Met een warm "vrienden noemen me Gyuri", is de toon meteen gezet. Ontspannen en met een zachte, bijna verlegen stem, vertelt hij over het ontstaan van het wijnhuis, dat klinkt als een sprookje. Wat begon als een "geintje" met het deelnemen aan de lokale wijnwedstrijd, resulteerde binnen 10 jaar in een succesvol wijnhuis.

Het begon allemaal in 1999. György Lőrincz werkte destijds voor Egervin, één van de grootste wijnproducenten in de regio. Hij experimenteerde met nieuwe technologieën zoals het gebruik van nieuwe en gebruikte eiken vaten en nieuwe druivenrassen. In zijn vrije tijd maakte hij zelf wijn. Aangespoord door vrienden nam hij "voor de grap" deel aan de jaarlijkse wijncompetitie van Eger. Aangezien hij niet onder zijn eigen naam wilde deelnemen, gebruikte hij de fantasienaam St. Andrea. Zijn wijn won meteen goud.

Hongaars wijnmaker György Lörincz

"Waarom St. Andrea?" vraag ik hem. De ogen van Gyuri lichten op: "Als kind at ik altijd in de kantine van mijn moeder. Toen ik 17 was, ontmoette ik het mooiste meisje dat ik ooit had gezien. Andrea is nu niet alleen mijn vrouw, maar ook de moeder van onze 4 kinderen." Ik vraag:"Dus zij is een Heilige?". Zijn gezicht veranderd in een grote glimlach en een overtuigende "natuurlijk" volgt. Verder wordt St. natuurlijk ook gebruikt voor wijnregio`s (St. Emilion), wijnhuizen (St. Jacques) en wijnen (Santa Julia). Hij is nog niet uitgesproken of de Heilige komt binnen: het is tijd om de kinderen van school te halen. Andrea blijkt inderdaad een heilige, aangezien ze alle voorbereidingen al heeft getroffen, zodat Gyuri kan doorvertellen.

Onmiddellijk na het succes van de wijncompetitie start Gyuri officieel met zijn wijnhuis. In 2002, slechts 3 jaar na de start, kan Gyuri zijn droom waarmaken. Samen met vriend István Lászlo wordt er geïnvesteerd in een perfect gepland wijnhuis met mooie, strakke kelder, voorzien van de laatste technologie. Hiernaast wordt ook geïnvesteerd in de aankoop van diverse stukken wijngaard op de prachtige heuvels Öreghegy, Kis-Eged en Pipis en later ook Ferenchegy, Paptag en Magyalos. Gyuri:"deze wijngaarden zijn absoluut "Egri" (uit Eger). De grond is rijk en vol, deels vulkanische klei, deels bruine bosgrond, die zorgt voor de traditionele geuren en smaken van Eger." Nu komen we bij de essentie van de overtuiging van Gyuri. "Ik wil serieuze, nee sorry, HELE serieuze wijnen maken met het originele "Egri" karakter." Hiernaast zijn ook biodynamische productie methoden van belang: er wordt zonder chemicaliën gewerkt, zowel op het land als in de kelder.

Één van de belangrijkste druivenrassen in Eger is de kadarka, die in 60% van de wijngaarden is aangeplant. Hiernaast heeft St. Andrea kékfrankos, pinot noir, merlot, syrah, cabernet franc en zweigelt aangeplant. Witte druivenrassen zijn chardonnay, olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát, sauvignon blanc en recent ook viognier. Gyuri:"de Pannon Wine Challenge in 2002 bevestigde dat we op de goede weg zaten: de Merengő Bikavér Superior (Stierenbloed) werd verkozen tot "Top Wine". De kroon op al het werk kwam in 2006, toen ik de kans kreeg om grond te kopen op het beste stukje land van de regio: Nagy-Eged. Ik ben Ibolya Gál, de vrouw van de overleden grootmeester Tibor Gál, dankbaar dat zij mij de kans gaf om onvergetelijke wijnen te gaan maken."

St. Andrea Napbor

Tijdens het gesprek presenteert Gyuri ons diverse fantastische wijnen met nog mooiere namen: Napbor (Zonnewijn), Aldás (Zegening), Örökké (Voor Altijd), de prachtige Bikavér Merengő Superior (Dromer of Peinzer) en mijn favoriet: A kutya fáját, wat zoveel betekent als "verdomme". Gyuri:"in mijn zoektocht naar de ultieme Bikavér, doe ik er alles aan om de originaliteit en kwaliteit van vroeger te vinden. Soms lukt het ultieme net niet en dan verdient de wijn, naar mijn mening, de naam Bikavér niet." Een nobel standpunt van deze veelbelovende wijnmaker uit Eger.

A kutya fáját.... het is alweer tijd om te gaan.

Terug naar de nieuws pagina..

Inschrijven voor nieuwsbrief!

Wijnhuis van de maand

Thummerer

De familie Thummerer produceert wijn sinds 1984 in het dorp Noszvaj, 10 kilometer ten oosten van Eger. De familie bezit in en rondom de wijnregio Eger ruim 80 hec...
Lees meer..

Druif van de maand

Furmint

De furmint druif is een echte hungaricum: een uniek, inheems Hongaarse druivenras. De druif maakt prachtige, droge witte wijnen en is de belangrijkste c...
Lees meer..