•  Over ons   •   Wijn links   •   Contact
Tell a friendPrint

Tokaj-Hegyalja

Toon alle wijnen uit deze regioToon alle wijnhuizen uit deze regio

Over de regio Tokaj-Hegyalja

De wijnregio Tokaj-Hegyalja ligt in het uiterste noordoosten van Hongarije tegen de grens met Slowakije. Het gebied heeft een droog, continentaal klimaat met warme en droge zomers en koude winters. De rivieren aan de zuidoostelijke zijde, de Tisza en Bodrog, zorgen voor ochtendmist, een ideale voorwaarde voor het ontstaan van botrytis, oftewel de nobele rot, de basis voor de dessertwijn Tokaj Aszú, waardoor de regio wereldberoemd is geworden. Naast Aszú produceert deze regio ook prachtige droge wijnen. Tokaj is sinds 2002 een Unesco World Heritage Site.

Tokaj wijnen zijn al eeuwen bekend. In 1703 bezocht de Transylvanische prins Ferenc Rákóczi de Franse zonnekoning Lodewijk XIV. Als geschenk bracht hij diverse Tokaj wijnen mee. Louis de 14e was lyrisch en noemde Tokaj: "Le vin des Rois, le Roi des Vins", oftewel "de wijn van koningen, de koning der wijnen". Sindsdien werd de magisch dessertwijn door vele koningen, keizers, tsaren en andere hoogwaardigheidsbekleders gedronken.

Het echte wonder van deze regio gebeurt in de herfst, wanneer de combinatie van mistige ochtenden en zonnige middagen de ideale condities creeëren voor nobele rot, oftewel botrytis cinerea. De opkomende zon verjaagt de mist en verwarmt de druiven. Dit is het moment waarop de botrytis heeft gewacht: het valt de druif aan en prikt door de schil. De druiven zuigen het water op en schrompelen als rozijnen met extreem hoge concentraties suiker. De druiven worden vervolgens met de hand geplukt en gemeten in een emmer of puttonyos, die ongeveer 20-25kg weegt. Deze puttonyos worden vervolgens in verschillende hoeveelheden toegevoegd aan 136 liter basiswijn.

Tokaj Puttonyos

Aszú wordt onderverdeelt in 3, 4, 5 en 6 puttonyos, alsmede de hoogste gradatie Aszú-Eszencia. Tenslotte is er nog Eszencia. Deze pure nectar is het sap dat door het gewicht van de druiven in een open vat vanzelf wegloopt, zonder te persen. Het heeft een suikergehalte van 600 tot soms wel 900 gram per liter!! Tokaj Aszú dessertwijn wordt gemaakt van maximaal 6 soorten druiven. De populairste druiven zijn furmint (60%) en hárslevelű (30%). Sárga muskotály, kabar, kövérszőlő en zéta worden in kleinere hoeveelheden gebruikt.

Naast Aszú wijnen (slechts 1% van de productie van de Tokaj regio!) is er nog Szamorodni. Waar Aszú van de losse druiven wordt gemaakt, wordt Szamorodni van de hele tros gemaakt, die slechts gedeeltelijk door botrytis aangetast. Tenslotte zijn er nog de droge monocépage wijnen van de bovengenoemde druiven. Furmint en hárslevelű maken prachtige, droge wijnen en recent heeft bijvoorbeeld Dereszla een prachtige Kabar wijn gemaakt.

Bekende producten in deze regio zijn oa. Szepsy, Grof Degenfeld, Dobogó, Hétszőlő, Árvay Pince, Disznókő, Oremus, Royal Tokaji en Chateau Dereszla


 

 


 

 


 

 

Gegevens over de regio

Grootte5639 hectare
Wijnhuizen16   Toon alle wijnhuizen
Wijnen51   Toon alle wijnen

Tophuis uit de regio

Chateau Dereszl...

Het wijnhuis Dereszla is in handen van de familie D`Aulan uit Frankrijk, die eerder eigenaar was van Piper-Heidsieck. Naast wijngaarden in de wijnregio Tokaj hebb...
Lees meer..