•  Over ons   •   Wijn links   •   Contact
Tell a friendPrint

Szekszárd

Toon alle wijnen uit deze regioToon alle wijnhuizen uit deze regio

Over de regio Szekszárd

De wijnregio Szekszárd ligt in het zuiden van Hongarije tussen de regio`s Tolna en Villány-Siklos op zo`n 160km ten zuiden van Budapest.

Het gebied kenmerkt zich door lange, milde winters en extreem warme zomers. Dit zorgt voor een enorm lang groeiseizoen. De bodem bestaat uit een dikke laag loess, die ideaal is voor rode druivenrassen. Door de eeuwen heen is de loess bedekt door een mix van klei, zand en steen met een hoog kalkgehalte, wat het mogelijk maakt om extreem complexe wijnen te produceren.

De rode Hongaarse wijnen hebben Szekszárd internationaal beroemd gemaakt. Naast het lichte en kruidige karakter van de inheemse kadarka druif vindt men hier ook veel kékfrankos, merlot en cabernet franc. De kadarka is natuurlijk de basis van de bekende Bikavér (oftewel Stierenbloed). Szekszárd is naast de wijnregio Eger de enige regio die de naam Bikavér mag gebruiken. De laatste jaren verschijnen uit deze regio ook steeds betere rosé wijnen.

Geweldige wijnhuizen uit deze regio zijn Bodri, Dúzsi, Vesztergombi, Takler, Heimann, Sebestyén en Vida.


Gegevens over de regio

Grootte2493 hectare
Wijnhuizen7   Toon alle wijnhuizen
Wijnen23   Toon alle wijnen

Topwijn uit de regio

Takler Kékfrankos

Smaak van zwarte bessen zoethout en bramen

Het druivenras Blaufränkisch is dankzij de Romeinen te vinden in Hongarije, hier wordt deze druif Kékfrankos genoemd wat letterlijk Blaufr&a...
Lees meer..

Tophuis uit de regio

Vida Péter

Péter Vida begon in 1995 zijn eigen kelder, nadat hij meer dan 20 jaar in de lokale coöperatie van Szekszárd had gewerkt. Vida is een tradition...
Lees meer..