•  Over ons   •   Wijn links   •   Contact

Bikaver Stierenbloed

De legendarische Bikavér of Stierenbloed

Kapitein István Dobó uit EgerDe naam Bikavér of Stierenbloed mag alleen gebruikt worden door de wijnregio`s Eger en Szekszárd. Szekszárd claimt de oudste rechten: Bikavér wordt genoemd in een gedicht van János Garay uit 1846. Eger dankt de grote bekendheid aan de geschiedenis van de vestigingstad Eger. In de 16e eeuw begon het Ottomaanse Rijk met zijn opmars in Europa. In 1552 stond een groot Turks leger van 120.000 man aan de poorten van het kasteel van Eger. 2000 Mannen, vrouwen en kinderen onder leiding van kapitein István Dobó werden door de Turken 5 weken lang belegerd. Om zichzelf op de been te houden werden grote hoeveelheden rode wijn gedronken, waarna zij met rood “bebloede” baarden, vechtend als dolle stieren, de Turkse aanvallen keer op keer afsloegen.  De Turken, die door hun islamitische geloof het bestaan van alcohol niet kenden, dropen uiteindelijk af. De reputatie van Hongaars Stierenbloed uit Eger was gevestigd.

De productie van Bikavér of Stierenbloed wordt gereguleerd door in de Hongaarse wijnwet. Bikavér is een blend van minimaal 3 van de volgende druivenrassen: kadarka, kékfrankos, portugieser (kékoportó), cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, pinot noir, kékmedoc, bíborkadarka, turán, blauburger and zweigelt. Het hele productieproces van het verwerken van de druiven tot het bottelen van de wijn, moet plaatsvinden in officieel geregistreerde kelders uit het wijngebied van Eger. Ook is er vastgelegd hoeveel most de wijn minimaal moet bevatten (18-20m/m) en hoeveel de maximale productie hoeveelheid is (80q/ha). Tenslotte moet Bikavér in eiken vatten rijpen en mag het pas na 1 november volgend op de oogst gebotteld worden. In 2004 is de Bikavér Superior geïntroduceerd. Deze naam mag gevoerd worden als er minstens 4 van de eerder genoemde druiven worden verwerkt.

In de jaren `70/`80 is de reputatie van Bikavér behoorlijk beschadigd door overproductie en het ontbreken van zelfregulatie tijdens de communistische overheersing. Inmiddels zijn er diverse wijnmakers opgestaan, die het hun missie maken om Bikavér weer op het wereldpodium te krijgen. Wijnhuizen zoals St. Andrea, Thummerer en Grof Butler produceren prachtige wijnen.

St. Andrea Áldás BikavérThummerer Bikavér 2006 Gróf Buttler Bikavér

Inschrijven voor nieuwsbrief!

Wijnhuis van de maand

Thummerer

De familie Thummerer produceert wijn sinds 1984 in het dorp Noszvaj, 10 kilometer ten oosten van Eger. De familie bezit in en rondom de wijnregio Eger ruim 80 hec...
Lees meer..

Druif van de maand

Furmint

De furmint druif is een echte hungaricum: een uniek, inheems Hongaarse druivenras. De druif maakt prachtige, droge witte wijnen en is de belangrijkste c...
Lees meer..