•  Over ons   •   Wijn links   •   Contact
Tell a friendPrint

Villány-Siklós

Toon alle wijnen uit deze regioToon alle wijnhuizen uit deze regio

Over de regio Villány-Siklós

De Hongaarse wijnregio Villány-Siklós is de meest zuidelijke wijnregio van Hongarije en ligt tegen de Kroatische grens. Villány-Siklós produceert schitterende rode wijnen, die tot de absolute top van Hongarije behoren. De dominantie van de rode wijnen is te danken aan de Serviërs (Rács) die vluchtend voor de Turken de kadarka druif meenamen. Duitse kolonisten uit Bavaria (Svábs) brachten de portugieser en niet veel later kwam de kékfrankos.

Het mediterrane  klimaat zorgt voor buitengewoon goede omstandigheden om heerlijke volle, zware wijnen te maken. Villány-Siklós is één van de Hongaarse wijnregio`s met het grootste aantal zonne-uren per jaar alsmede de hoogste gemiddelde temperatuur. Het aangename klimaat heeft een voelbare warme luchtstroom uit de Middellandse Zee. In het noorden beschermen de bergen van Villány tegen de koude wind. De nabije rivier Drava zorgt voor dauw op de wijnstokken, wat in de zomer belangrijke insecten aantrekt.

De grond in Villány-Siklós bestaat uit loess gemixt met rode klei en bruine bosgrond op de kalk ondergrond van de bergen van Villány. Het landschap wordt gedomineerd door een reusachtige rots: de Szársomlyó. Aan de zuidelijke zijde van deze rots ligt de wereldberoemde wijngaard Kopár (kaal, dor). Andere belangrijke wijngaarden kregen van de Duitse kolonisten ook Duitse namen:

  • Jammertal of Siralomvölgy betekent dal van verdriet en is vernoemd naar de slag bij Szársomlyó in 1687, die gewonnen werd door de Keizer, waarna de gewonde Turken nog weken lagen "te jammeren".
  • Sterntal of Csillagvölgy betekent Sterrendal en heeft zijn naam gekregen door de dikke bomen en beplanting, waardoor men alleen kon navigeren met behulp van de sterren.
  • Ördögárok of Teufelsgraben betekent Duivelsvallei, wat refereert naar de Slag bij Nagyharsány, toen er ook is gevochten tegen de Turken. Naar verluidt ploegde de Duivel hier zelf de grond om.
  • Remete betekent afgelegen. Remete ligt ten oosten van Sterntal en is verdeeld over diverse stukjes land.
  • Kopár betekent dor of kaal en is het meest westelijk gelegen en aan de noordzijde volledig beschermd.

Het gebied rondom Villány kenmerkt zich door de uitzonderlijke kwaliteit van de blauwe druivenrassen: kadarka, portugieserkékfrankos, pinot noir, zweigelt, merlot, cabernet franc en cabernet sauvignon. Siklós heeft voornamelijk witte druivenrassen, zoals olaszrizling, chardonnay, hárslevelű en rajnai rizling.

Prachtige wijnhuizen uit deze wijnregio zijn Attila Gere, Tamás & Zsolt Gere, Vylyan, Wunderlich, Tiffán, Bock, Malatinszky, Heumann, Sauska, Chateau Teleki en Tamas Günzer. Absolute wereldtop is de Kopár van Attila Gere. Ook zijn recente Solus is voortreffelijk.

Gegevens over de regio

Grootte2094 hectare
Wijnhuizen14   Toon alle wijnhuizen
Wijnen34   Toon alle wijnen

Tophuis uit de regio

Heumann

De Zwitserse Evelyne en haar Duitse man Erhard Heumann zijn een echtpaar met een enorme liefde voor wijn. Toen zij in 1995 de kans kregen om in de Hongaarse wijnr...
Lees meer..