•  Over ons   •   Wijn links   •   Contact
Tell a friendPrint

Aszár-Neszmély

Toon alle wijnen uit deze regioToon alle wijnhuizen uit deze regio

Over de regio Aszár-Neszmély

De wijnregio Ászár-Neszmély ligt in het noordwesten van Hongarije tussen de regio`s Pannonhalma en Etyek-Buda. Ook dit Hongaarse wijngebied heeft een lange wijnhistorie, die teruggaat tot in de Middeleeuwen. In de tweede helft van de 19e eeuw werden hier de beroemde wijngaarden en de wijnkelder van het hof van Baron Esterházy opgericht. In de afgelopen decennia is de productie in deze wijnregio flink gemoderniseerd, hetgeen heeft geresulteerd in een verbetering van de kwaliteit van de wijn.

Het gebied heeft een mild klimaat met een relatief hoge luchtvochtigheid. De intensiteit en regelmaat van de late lente en vroege herfstvorst zijn beiden laag. De bodem in deze Hongaarse wijnregio bestaat voornamelijk uit een mix van loess en bruine bosgrond.

De belangrijkste druivenrassen zijn chardonnay (219 ha), rizlingszilváni (195 ha) en zöld veltelini (grüner veltliner) (114 ha). Het gebied kenmerkt zich met name door lichte, zurige en frisse witte wijnen. Vooral jonge wijnen hebben een prachtig bouquet van fris fruit en levendige zuren.

Bekende Hongaarse wijnhuizen in de wijnregio Ászár-Neszmély zijn Hilltop en Szöllősi.

Gegevens over de regio

Grootte1152 hectare
Wijnhuizen2   Toon alle wijnhuizen
Wijnen0   Toon alle wijnen