•  Over ons   •   Wijn links   •   Contact
Tell a friendPrint

Etyek-Buda

Toon alle wijnen uit deze regioToon alle wijnhuizen uit deze regio

Over de regio Etyek-Buda

De wijnregio Etyek-Buda ligt in het noorden van Hongarije ten noordwesten van Budapest en heeft een eeuwenoude wijntraditie die teruggaat tot in de 15e eeuw.

Aan het einde van de 19e eeuw liet de bekende Hongaarse familie Törley hier druiven planten, zodat er Hongaarse champagne, oftewel peszgö, gemaakt kon worden. In Budafok, de zuidelijke voorstad van Budapest, liggen honderden kilometers aan wijnkelders onder de grond. Bekende wijnhuizen zoals Törley, Hungaria en Chateau Vincent produceren hier hun mousserende wijnen.

Het klimaat van dit gebied is wat kouder dan het landgemiddelde. Dit gecombineerd met geringe regenval, flink veel zon en kleibodem zijn uiterst gunstige omstandigheden voor de wijnteelt.

Naast mousserende wijnen worden er ook mooie stille wijnen in dit gebied geproduceerd door de huizen Nyakas en Etyeki Kúria. Goede voorbeelden zijn de Irsai Olivier en Müller-Thurgau.

Gegevens over de regio

Grootte1587 hectare
Wijnhuizen7   Toon alle wijnhuizen
Wijnen24   Toon alle wijnen

Tophuis uit de regio

Nyakas

Het wijnhuis Nyakas ligt 25 kilometer ten westen van Budapest en ontleend zijn naam aan de heuvels van Nyakas ten oosten van het wijnhuis. Sinds 1997 produceert d...
Lees meer..