•  Over ons   •   Wijn links   •   Contact
Tell a friendPrint

Hongaars wijnhuis Arvay

Over Arvay

János Árvay is geboren en getogen in Rátka, een klein dorp in de wijnregio Tokaj. Zijn eigen wijnbedrijf begon officieel in 1978 toen hij zijn Kata trouwde en als huwelijksgeschenk 450 wijnstokken ontving. In die periode werkte hij al bij het grootste staatsbedrijf van Tokaj, waar jaarlijks enorme hoeveelheden druiven werden verwerkt.  In 1992 zette Árvay zijn carrière voort bij het beroemde wijnhuis Disznókő.

In 1999 ontmoette hij zijn nieuwe business partner Krisztián Sauska en samen startten ze Árvay en Co dat groeide tot een wijnbedrijf van 110 hectare. In 2009 scheidde de wegen en keerde Árvay terug naar zijn familiebedrijf, dat hij samen met zijn dochter Angelika en zoon Szabolcs runt.

De belangrijkste Hongaarse druivenrassen zijn furmint, hárslevelű en sárga muskotály (muscat lunel), waarmee hij naast prachtige, droge Furmint ook een waanzinnige 6 puttonyos Tokaj Aszú maakt. Daarnaast werkt hij ook met sauvignon blanc en chardonnay, die niet officieel erkend zijn in Tokaj.

János Árvay werd in 2000 beloond als Wijnmaker van het Jaar in Tokaj en 2003 zelfs bekroond met de titel Hongaars Wijnmaker van het Jaar.

Vader en dochter Árvay

Gegevens over dit wijnhuis

Grootte17 hectare
RegioTokaj-Hegyalja
Aantal wijnen0