•  Over ons   •   Wijn links   •   Contact
Tell a friendPrint

Hongaars wijnhuis Gróf Buttler

Over Gróf Buttler

In 1999 startte László Bukolyi zijn wijnhuis op één van de beste plekken in Hongarije: de topheuvel Nagy-Eged in het Hongaarse wijngebied Eger. Het gebied was voorheen het eigendom van een oude aristocratische familie met de Graaf (Gróf) van Buttler aan het hoofd. De eigenzinnige Bukolyi maakt enorm geconcentreerde wijnen met veel smaak en finesse. Zijn absolute topwijnen zijn de Nagy-Eged terroir cuvée Egri Bikavér (Stierenbloed) en Nagy-Eged Kadarka.

In 2010 verkochten vader en zoon Bukolyi het wijngoed noodgedwongen de Hongaarse zakenman Gábor Kovács, onder meer eigenaar van het bekende restaurant Kogart in Budapest. Hij stelde de Hongaarse wijnschrijfster Ágnes Herczeg aan als nieuwe CEO.

De wijngaarden in Eger zijn inmiddels uitgebreid naar 72 hectare bestaande uit de meest indrukwekkende terroirs van Eger: Szarkás, Ráchegy, Kis- en Nagy-Eged. Naast pinot noir, syrah, cabernet sauvignon, merlot en kadarka werkt het huis ook met inheemse rassen zoals juhfark, sárgamuskotály, kövérszőlő en de redelijk onbekende zöldszilváni, kékmedoc, itália, teréz, cardinal en attila.

Het wijnhuis voert twee lijnen. De premium wijnen worden door Péter Benedek gemaakt, terwijl de nieuwe, commerciële lijn wordt gemaakt door de jonge wijnmaker Károly Adamovich.
 
László Bukolyi van wijnhuis Grof Buttler     Ágnes Herczeg van wijnhuis Grof Buttler

Gegevens over dit wijnhuis

Grootte72 hectare
RegioEger
Aantal wijnen3