•  Over ons   •   Wijn links   •   Contact
Tell a friendPrint

Hongaars wijnhuis Sauska

Over Sauska

Wijnliefhebber Krisztián Sauska is geboren in Hongarije, maar groeide op in de Verenigde Staten. Daar verdiende hij een fortuin in de lichtindustrie. In 1999 keerde hij met zijn familie terug naar Hongarije en besloot zijn geld te investeren in wijngaarden.

Sauska Tokaj

Hij vond in wijnmaker János Arvay een partner die graag wilde uitbreiden. Onder de naam Arvay & Co groeide het bedrijf naar een fors wijnbedrijf van 48 hectare in de Hongaarse wijnregio Tokaj. De wijnen van Árvay verwierven grote naamsbekendheid en wonnen diverse prijzen. In 2009 besloten de heren apart verder te gaan en kreeg het wijnhuis de naam Sauska Tokaj.

Het wijnhuis bezit 48 hectare wijngaard verdeeld over 7 Hongaarse dorpen, die variëren van de stijle bergheuvels op Hétszőlő tot de glooiende heuvels van Istenhegy bij het dorp Mád. De wijnkelder bevindt zich in het centrum van Tokaj in één van de mooiste gebouwen van het dorp: het oude Casino.

De belangrijkste Hongaarse druivenrassen zijn furmint, hárslevelű en sárga muskotály (muscat lunel), waarmee men naast prachtige, droge Furmint, ook 5 en 6 puttonyos Tokaj Aszú wijnen maakt. Hiernaast verbouwt men ook internationale variaties zoals chardonnay en sauvignon blanc. Hiervan worden prachtige cuvées gemaakt, zoals de Cuvée 107, een blend van hárslevelű en chardonnay.

Naast Sauska Tokaj verkoopt men ook wijn onder het label "Hétfürtös", dat zeven clusters betekent en verwijst naar het strikte snoeibeleid, waarbij er nooit meer dan zeven clusters van druiven aan de wijnstok mogen zitten. Dit betreft Tokaji Aszú wijnen van 3, 5 en 6 puttonyos met uitstekende prijs-kwaliteitsverhoudingen.

Sauska Villány

Sauska is ook verliefd op rode wijn en investeerde daarom ook in de Hongaarse wijnregio Villány. Hier bouwde hij een spectaculair wijncomplex, dat in 2006 zijn eerste oogst had. De lancering van het wijnhuis met zijn strakke labels en mooie, rode wijnen was een onmiddellijk succes op de Hongaarse markt. Inmiddels bezit het wijnhuis 62 hectare wijngaard, waar een mix van inheemse en internationale druivenrassen staan aangepland.

De belangrijkste druivenrassen zijn cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, syrah, kadarka, portugieser, kékfrankos en pinot noir. Sauska is gek op wiskunde en gebruikt voor al zijn wijnen priemgetallen, getallen die alleen deelbaar zijn door 1 en zichzelf, oftewel uniek. De wijnen beginnen bij het priemgetal 13, daarna volgt 11 en momenteel is het hoogste/laagste priemgetal 7.

Gegevens over dit wijnhuis

Grootte110 hectare
RegioVillány-Siklós
Aantal wijnen0