•  Over ons   •   Wijn links   •   Contact
Tell a friendPrint

Badacsony

Toon alle wijnen uit deze regioToon alle wijnhuizen uit deze regio

Over de regio Badacsony

De wijnregio Badacsony ligt aan de noordzijde van het Balatonmeer. De wijnen uit de wijnregio Badacsony zijn sinds de 17e eeuw een begrip.

Het klimaat is mild door de aanwezigheid van het Balatonmeer. Het meer zorgt voorkomt extreme temperaturen en voorziet de lucht van een hoge vochtigheidsgraad. Belangrijk is de 436 meter hoge vulkaan Badacsony, die resulteert in wijngaarden met vulkanische bodem. De wijnen kenmerken zich hierdoor voornamelijk door hun vurigheid en sterk minerale karakter.

Het gebied produceert voornamelijk witte wijnen zoals szürkebarát, olaszrizling en kéknyelű, die hier op eenzame hoogte staan. Overige druivenrassen zijn rizlingszilvánitraminersauvignon blanc, muscat ottonel, budaï zöld en pinot noir.

De bekenste wijnhuizen zijn die van Huba Szeremley, Domaine Edegger, Villa Tolnay en Laposa. Szeremley is met zijn Szürkebarát 2006, de winnaar van de titel Nederlandse Wijn van het Jaar.

Gegevens over de regio

Grootte1590 hectare
Wijnhuizen4   Toon alle wijnhuizen
Wijnen14   Toon alle wijnen

Tophuis uit de regio

Szeremley

Wijnmaker Huba Szeremley begon in 1992 met het uitbreiden van de familie wijngaard. Het wijnhuis staat ook bekend als Elsö Magyar Borház (eerste Honga...
Lees meer..