•  Over ons   •   Wijn links   •   Contact
Tell a friendPrint

Hongaars wijnhuis Királyudvar

Over Királyudvar

Királyudvar betekent "Hof van de Koning" en dankt zijn naam aan de lange geschiedenis, die teruggaat naar de 11e eeuw toen Tokaj wijnen al aan het Koninklijke hof werden geleverd. Het bedrijf in de wijnregio Tokaj werd in 1997 gekocht door Anthony Hwang, die tevens eigenaar is van Domaine Huet uit Vouvray. Het verhaal wil dat hij op een verjaardagsfeest in Budapest zo enthousiast werd over een Aszú van István Szepsy, dat hij onmiddellijk besloot te investeren in Tokaj met behulp van diezelfde Szepsy.

Királyudvar richt zich op handgemaakte wijnen van topkwaliteit. De druiven worden rigoureus teruggesnoeid en ook tijdens de oogst streng geselecteerd. Het wijnhuis investeerde flink in wijngaarden in de beste gebieden van Tokaj, zoals in Tarcal, Mád en Bodrogkeresztúr. Alle wijngaarden werden opnieuw ingericht en gecultiveerd. Tevens benoemde hij Zoltán Demeter (die op dat moment bij Gróf Degenfeld werkte) tot wijnmaker. Samen met Szepsy maakte Demeter de 1999 Aszú 6 puttonyos, die het wijnhuis op de kaart zette.

De belangrijkste druivenrassen zijn furmint, hárslevelű en sárga muskotály (muscat lunel). Naast een halfzoete Furmint, exclusief van de Lapis wijngaard en de Ilona Cuvée van furmint, hárslevelű en sárga muskotály, concentreert Királyudvar zich op 6 puttonyos Aszú wijnen. Het wijnhuis produceert sinds 2008 op biodynamische wijze en wil in 2012 volledig gecertificeerd zijn.

Gegevens over dit wijnhuis

Grootte80 hectare
RegioTokaj-Hegyalja
Aantal wijnen0