•  Over ons   •   Wijn links   •   Contact

Cabernet Franc

Deze internationale druifvariant wordt vaak gezien als het kleinere broertje van de cabernet sauvignon, voornamelijk in de Franse wijnregio`s, waar cabernet sauvignon en merlot overheersen. Dit is niet correct: onderzoek wijst uit dat cabernet franc het origineel is: cabernet sauvignon is een kruising tussen cabernet franc en sauvignon blanc. 

Cabernet franc kan in stijl variëren van lichte, fruitige zomerwijn tot zeer geconcentreerde bewaarwijn. De cabernet franc is een toegankelijke en kruidige druif met een geur en smaak van aardbeien of frambozen, viooltjes en potloodslijpsel. 

Cabernet franc speelt tevens een grote rol in Hongaarse cuvées met cabernet sauvignon en merlot. Het bekendste voorbeeld hiervan is de Bikavér, oftewel het Stierenbloed. Ook wordt de cabernet franc veel gebruikt als basis voor rosé. De rosé is dan kruidig, wat boers met een donkerroze kleur. Veel Hongarije liefhebbers zijn het er over eens dat het lijkt alsof cabernet franc zijn huis in Hongarije heeft gevonden.

Top wijnregio`s voor de Hongaarse cabernet franc druif zijn Eger, Szekszárd en Villány.