•  Over ons   •   Wijn links   •   Contact
Tell a friendPrint

Hongaars wijnhuis Szepsy

Over Szepsy

De familie Szepsy maakt al wijn sinds het begin van de 17e eeuw in de wijnregio Tokaj. István Szepsy maakt al 50 jaar wijn in deze wijnregio en is een van de meest geprezen wijnmakers in Hongarije. Na zijn opleiding aan de Budapest School of Horticulture, begon hij zijn carrière bij de grote Mád coöperatie van Tokaj, waar hij later hoofd wijnmaker werd. Na de val van de muur begon hij bij de Royal Tokaj Wine Company. In 1987 startte hij officieel met het uitbrengen van wijn onder de familienaam Szepsy. In 1997 werd Szepsy de medeoprichter en directeur van het wijnhuis Királyudvar. In 2006 vertrok hij daar om zich volledig op zijn eigen wijnhuis te richten.

De belangrijkste druivenrassen waar Szepsy mee werkt zijn furmint, hárslevelű, sarga muskotály en Zéta. Onder eigen naam produceert hij droge Furmint, late harvest en Tokaji Aszú 6 puttonyos wijnen. De wijnen worden alleen in de topjaren geproduceerd. In mindere jaren verkoopt hij simpelweg zijn druiven. Zijn wijnen worden gezien als de standaard voor Tokaj, die de potentie en wereldklasse van deze regio tonen. Alle wijnen worden gefermenteerd in Hongaars eiken vaten en zijn perfect gebalanceerd met geweldige zuren en mooie structuur.

Zijn autoriteit en inzet als wijnmaker en Hongarije promotor werden in 2001 beloond met de titel Hongaars Wijnmaker van het Jaar.

Hongaars wijnmaker István Szpesy