•  Over ons   •   Wijn links   •   Contact

Abdij van Pannonhalma Wijnhuis van het Jaar 2010 (15-09-2010)

Abdij van PannonhalmaDe prestigieuze prijs “Hongaars Wijnhuis van het Jaar” is gewonnen door  de Pannonhalma Apatsági Pincészet van de Benedictijner Abdij van Pannonhalma.

De Abdij van Pannonhalma is het oudste nog wijn producerende klooster van Hongarije. Als sedert 996 worden er hier wijnen gemaakt van de wijngaarden liggend op drie heuvels in de omgeving. In de afgelopen zeven jaar kende de wijncultuur in de wijnregio Pannonhalma een heropleving. In 2003 werd er aan de voet van de Abdij een nieuwe wijnkelder gebouwd, waarin traditie en moderne technologie van wijn maken elkaar vinden. Van de druiven, alle afkomstig van de eigen wijngaarden, worden in de kelders van Pannonhalma jaarlijks zo’n 300.000 flessen kwaliteitswijnen geproduceerd. Het bewaren van traditie en het tegelijkertijd gebruik maken van moderne technologie oogstte waardering bij de vakjury.

Wijnmaker Zsolt Liptai van PannonhalmaDe wijnmaker van Pannonhalma is Zsolt Liptai. Hij verteld:”Onze belangrijkste druivenrassen zijn de rieslings (olaszrizling en rhein riesling) en pinot noir. Dit komt niet zozeer door commerciële overwegingen, maar is een keuze van het wijnhuis sinds de start. Ons team heeft veel geleerd over de wijngaarden, druiven en enorme mogelijkheden in Pannonhalma. Het resultaat ziet de liefhebber hopelijk terug in onze Rajnai Riesling 2008 en Pinot Noir 2007".

Sinds 2002 reikt de Borakadémia (Wijnacademie) samen met de Hongaarse Associatie van Wijnmakers en de Nationale Raad van de Wijnregio’s jaarlijks deze prijs uit. Tijdens de verkiezing wordt er gekeken naar de resultaten die het wijnhuis heeft geboekt, zowel in Hongarije als in het buitenland, en de invloed van het wijnhuis op de wijncultuur en het stimuleren van de consumptie van wijnen. Eerder ontvingen Szőlőskert Rt (2002), Oremus (2003), Hilltop (2004) Disznókő (2005), Garamvári (2006), Bock (2007), Vylyan (2008) en Szöllősi (2009) de prijs.

Benieuwd naar de wijnen van Pannonhalma? Speciaal voor deze gelegenheid vindt u in de webshop een proefdoos met de 6 mooiste wijnen van de Abdij van Pannonhalma.

Ook in Hongarije was het groot nieuws, dat op uiteraard ook het Journaal haalde. Bekijk hieronder de video over de Pannonhalmi Abdij, wijnhuis van het jaar 2010.
 Terug naar de nieuws pagina..

Inschrijven voor nieuwsbrief!

Wijnhuis van de maand

Thummerer

De familie Thummerer produceert wijn sinds 1984 in het dorp Noszvaj, 10 kilometer ten oosten van Eger. De familie bezit in en rondom de wijnregio Eger ruim 80 hec...
Lees meer..

Druif van de maand

Furmint

De furmint druif is een echte hungaricum: een uniek, inheems Hongaarse druivenras. De druif maakt prachtige, droge witte wijnen en is de belangrijkste c...
Lees meer..