•  Over ons   •   Wijn links   •   Contact

Hongaars stierenbloed Beste Wijn van het Jaar (10-10-2010)

Vandaag was het 22ste Proefschrift Wijnconcours met de verkiezing Wijnen van het Jaar. Dit jaar viel Hongarije dik in de prijzen en toont daarmee aan dat het tot de wereldtop behoort.Al meer dan 20 jaar is het Proefschrift Wijnconcours de meest invloedrijke competitie voor betaalbare kwaliteitswijnen van de Benelux. De finaleproeverij voor wijnprofessionals, liefhebbers en connaisseurs van afgelopen zondag betekende de terugkeer van het wijnland Hongarije.

St. Andrea Merengö Egri Bikavér, stierenbloedGrote winnaar was Miranda Beems uit Amsterdam, de ambassadrice van Hongaarse wijn in Nederland. Het Hongaarse Stierenbloed, oftewel Egri Bikavér van wijnhuis St. Andrea won goud in de categorie Wijnspeciaalzaak - Slijterij ~ beste rode wijn tussen € 20,01 t/m € 30,00.

Merengő Egri Bikavér 2008, St. Andrea, Eger, Hongarije


Een enorme opsteker voor Hongarije in het algemeen en Hongaars stierenbloed in het bijzonder.

Elk jaar is er ook een Prix de Sommelier, gekozen door een delegatie van professionele Nederlandse sommeliers voor de beste gastronomisch inzetbare wijnen. Wederom viel Hongarije in de prijzen:

De witte cuvée Örökké van St. Andrea.

Als toetje van de middag kiest men de beste rode en witte wijn uit alle winnaars van de subcategorieën. Hier kwam de kroon op het werk en de bevestiging dat Hongarije terug is op de internationale wijnkaart:

Merengő Egri Bikavér 2008, St. Andrea, Eger, Hongarije


Voor Wijnuithongarije.nl komt deze uitslag natuurlijk niet als een verrassing. In 2009 werd de wijnmaker van het wijnhuis St. Andrea verkozen tot Hongaars Wijnmaker van het Jaar 2009 en wij brachten destijds ook een bezoek aan dit waanzinnige wijnhuis.

Meer weten?
Link naar het wijnhuis St. Andrea.
Link naar verslag van ons bezoek aan St. Andrea
Link naar nieuwsbericht over Hongaars Wijnmaker van het Jaar 2009
Link naar Hongaars Stierenbloed

Niet vergeten: 10-10-2010...... De dag dat Hongarije werd erkend voor zijn prachtwijnen.

Heerlijk !!

Ps: natuurlijk zijn deze topwijnen in de shop te koop. De witte Örökké bestel je hier. De rode Merengő bestel je via deze link.


Het Wijnconcours wordt onderstreund door de belangrijkste restaurantassociaties Alliance Gastronomique, Les Patrons Cuisiniers, Jeunes Restaurateurs, Relais Restaurants en Koninklijke Horeca Nederland.
Een compleet overzicht van alle Wijnen van het Jaar per prijscategorie is te vinden op de website van de organisator.

Terug naar de nieuws pagina..

Inschrijven voor nieuwsbrief!

Wijnhuis van de maand

Thummerer

De familie Thummerer produceert wijn sinds 1984 in het dorp Noszvaj, 10 kilometer ten oosten van Eger. De familie bezit in en rondom de wijnregio Eger ruim 80 hec...
Lees meer..

Druif van de maand

Furmint

De furmint druif is een echte hungaricum: een uniek, inheems Hongaarse druivenras. De druif maakt prachtige, droge witte wijnen en is de belangrijkste c...
Lees meer..