•  Over ons   •   Wijn links   •   Contact
Tell a friendPrint

Hongaars wijnhuis Dobogó

Over Dobogó

Het wijnhuis Dobogó uit de Hongaarse wijnregio Tokaj is opgericht door 2 families, de Zwacks en de Gelseys. De Zwacks zijn in Hongarije bekend geworden als uitvinder en producent van de immens populaire kruidenlikeur Unicum.

Inmiddels is de familie Zwack volledig eigenaar en runt Izabella Zwack het bedrijf samen met wijnmaker Attila Domokos. De naam Dobogó betekent letterlijk het "kloppen" of "klikklakken" van paardenhoeven en verwijst naar het geluid dat de paardenhoeven maakten in de straten van het eeuwenoude wijndorp Tokaj. Hiernaast betekent het ook "hartenklop", een toepasselijke naam voor de hartstochtelijke manier van wijnmaken van dit mooie wijnbedrijf.

Het wijnhuis zelf is in 1869 gebouwd en staat op een enorm labyrinth van keldergangen. Het bedrijf bezit 5 hectare wijngaard op de mooiste heuvels van het Hongaarse wijngebied Tokaj in de omgeving van Mád en Tállya. De wijngaarden Betsek en Szent-Tamás produceren zowel mooie, droge witte Furmint als zoete top Aszú. Het bedrijf maakt alleen in topjaren de 6 puttonyos Tokaji Aszú. De Dobogó Tokaji Aszú 2004 won de gouden medaille op de Decanter World Wine Awards in 2009, 2010 én 2011. Een topprestatie!

Het wijnhuis streeft dus naar de hoogst mogelijke kwaliteit. Op de website van het wijnhuis beschrijft eigenaresse Izabella haar wijngoed brutaal als het Chateau D`Yquem van Hongarije.

Gegevens over dit wijnhuis

Grootte5 hectare
RegioTokaj-Hegyalja
Aantal wijnen1

Alle wijnen van dit huis

- Dobogó Mylitta