•  Over ons   •   Wijn links   •   Contact
Tell a friendPrint

Hongaars wijnhuis Hétszőlő

Over Hétszőlő

Het wijnhuis Hétszőlő in de Hongaarse wijnregio Tokaj heeft een enorm rijke geschiedenis, die terugvoert naar 1502, het moment de Hongaarse Garay familie 7 (Hongaars: zeven=hét en szőlő=druif) kleinere wijnplots van verschillende eigenaren samenvoegde. Door de eeuwen heen waren er diverse beroemde eigenaren, zoals Gaspar Karolyi. de priester die de bijbel in het Hongaars vertaald, Prins Rákóczi (1646-1711) en vervolgens de Habsburgers onder het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije.

Kort na de val van de muur in 1991 nam de Franse verzekeraar Grands Millésimes de France het wijnhuis Hétszőlő, de Rákóczi kelders en het Rákóczi-Dessewffy kasteel in Tokaj over. In 2009 wisselde Hétszőlő wederom van eigenaar toen de familie Reybier instapte, tevens eigenaar van Châteaux Cos d``Estournel uit de Bordeaux, Frankrijk.

De wijngaarden zijn reeds in 1772 gekwalificeerd als Premier Cru, de eerste kwalificatie ter wereld. De 55 hectare wijngaard ligt tussen de Tisza en Bodrog rivieren en kan dus optimaal gebruik maken van de nobele rot omstandigheden. De belangrijkste druivenrassen zijn furmint, hárslevelű, sarga muskotaly (muscat lunel) en kővérszőlő. Het bijzondere aan de wijngaarden is dat de bodem voornamelijk uit loess bestaat. Hierdoor zijn de Hétszőlő wijnen frisser en fruitiger dan de meer mineraalrijke wijnen van andere Tokaji wijnen. Bekendste wijnen zijn de froge Furmint, de halfzoete Hárslevelű en de prachtige Tokaji Aszú 6 puttonyos.

Gegevens over dit wijnhuis

Grootte55 hectare
RegioTokaj-Hegyalja
Aantal wijnen0