•  Over ons   •   Wijn links   •   Contact
Tell a friendPrint

Hongaars wijnhuis Bátaapáti - Tűzko

Over Bátaapáti - Tűzko


De geschiedenis van het wijnhuis Bátaapáti, dat wellicht beter bekend is onder de merknaam Tűzko, is direct gelinkt aan die van de familie Apponyi. Deze van origine Franse familie vestigde zich in de 17e eeuw in de heuvels van de Hongaarse wijnregio Tolna, waar zij het landgoed Hőgyész kochten. In 2002 ontdekten Piero Antinori en Jacopo Mazzei de mogelijkheden van dit wijnhuis en werd het onderdeel van het internationale Antinori imperium.

De wijngaarden van dit huis liggen langs de rivier de Donau op zo``n 150 kilometer ten zuiden van Budapest. Het wijnhuis bezit 155 hectare wijngaard, waarvan vandaag de dag de helft is beplant met witte druivenrassen zoals chardonnay, zöldveltelini en tramini. Daarnaast ook nog sauvignon blanc, pinot gris en rajnai riesling. De andere helft met blauwe druivenrassen omvat voornamelijk kékfrankos en merlot. In kleinere hoeveelheden is er ook nog zweigelt, kadarka, cabernet franc, pinot noir en portugieser te vinden.

In de loess heuvels is reeds aan het eind van de 17e eeuw een prachtig gangenstelsel gebouwd, dat niet alleen dienst deed als graanopslag, maar ook als wijnkelder. Al meer dan twee eeuwenlang heerst er hier een constante temperatuur die jaarlijks slechts 1 graad fluctueert. In 1991 investeerde Peter Zwack (bekend van de Hongaarse kruidenlikeur Unicum en wijnhuis Dobogó) samen met Jacopo Mazzei en Piero Antinori en ontstond dit nieuwe wijnhuis.

Regio Tolna behoorde tot 1997 tot de Szekszárd regio. oa Simontornya, Paks, Mőcsény. Fels{o]nyék en Bátaapáti.

Gegevens over dit wijnhuis

Grootte155 hectare
RegioTolna
Aantal wijnen0