•  Over ons   •   Wijn links   •   Contact
Tell a friendPrint

Hongaars wijnhuis Etyeki Kúria

Over Etyeki Kúria


Het wijnhuis Etyeki Kúria uit de Hongaarse wijnregio Etyek is opgericht in 1996 met slechts 2 hectare wijngaard. Het is ontstaan uit het wijnhuis van Tibor Báthori, dat al direct na de val de muur was opgericht. Al snel groeide het nieuwe wijnhuis tot één van de meest toonaangevende in de wijnregio Etyek. In 2000 was het wijnhuis gegroeid tot 10 hectare en onderging het een volledige modernisering.

Vandaag de dag staat het wijnhuis onder leiding van Sára Matolcsy en verbouwt men op 18 hectare wijngaard királyleányka, szürkebarát (pinot gris), sauvignon blanc, chardonnay, pinot noir en zweigelt. Sinds 2009 is wijnmaker Sándor Merész verantwoordelijk voor de wijnen. Na door de invloedrijke wijnmaker Tibor Gál te zijn opgeleid deed deze jonge wijnmaker zijn ervaring op door in Toscane en Californië te werken. In datzelfde jaar werd ook de samenwerking met het Oostenrijkse wijnhuis Esterházy gestart. Naast de uitwisseling van kennis rondom de wijnbouw, wordt er ook samen nagedacht over marketing en distributie.

In 2011 onderging Etyeki Kúria een volledige facelift. Men concentreert zich nu op twee (strakke) wijnlijnen in het basis- en topsegment. Op korte termijn zullen de gebouwen opnieuw gemoderniseerd worden om verder door te kunnen groeien.


Gegevens over dit wijnhuis

Grootte18 hectare
RegioEtyek-Buda
Aantal wijnen0