•  Over ons   •   Wijn links   •   Contact
Tell a friendPrint

Somló

Toon alle wijnen uit deze regioToon alle wijnhuizen uit deze regio

Over de regio Somló

De wijnregio Somló ligt in het westen van Hongarije rondom de uitgedoofde vulkaan Somló. De vulkanische ondergrond en de vruchtbare bodem hebben al eeuwenlang een grote aantrekkingskracht. De Hongaarse wijncultuur is terug te leiden tot de 12e eeuw, toen de nonnen uit een voormalig klooster hier al wijn verbouwden.

In het gebied rondom de Somló heuvels lijkt het soms alsof de Hongaarse wijnstokken zo uit de 5 miljoen jaar oude basalt grond groeien, waardoor de mineralen nog rijker zijn dan in de wijnregio Badacsony. Het klimaat is continentaal met relatief veel wind.

De Hongaarse wijnen uit de wijnregio Somló hebben een vurig, hard karakter en een hoog zuur- en alcoholgehalte. Wijn uit Somló wordt ook wel eens Huwelijksnachtwijn genoemd. De legende wil dat indien er een glas Somloi wijn tijdens de huwelijksnacht wordt gedronken er gegarandeerd een mannelijke (troon)opvolger zal volgen.

De belangrijkste druivenrassen in deze regio zijn olaszrizling, chardonnay, hárslevelű, furmint, rizlingszilváni en juhfark. Belangrijkste producenten zijn Tornai en Kreinbacher.

Gegevens over de regio

Grootte617 hectare
Wijnhuizen3   Toon alle wijnhuizen
Wijnen6   Toon alle wijnen

Tophuis uit de regio

Kreinbacher

Jószef Kreinbacher heeft in 2002 geïnvesteerd in de Somló regio en wil proberen deze regio weer in zijn oude glorie te herstellen. Somló...
Lees meer..